Startsida / Varumärken / Kavat

Kavat

Kavat

Det finns en massa kunskap om skor och läder hos oss. Kavats skor är resultatet av en stor passion och kärlek till hantverket. Flera generationer barn har genom åren tagit sina första steg i ett par Kavatskor och vi jobbar stenhårt för att det blir många många fler. Kavats ambition att göra världens bästa barnskor är lika självklar idag som när Ragnar Karlsson startade skofabriken Ymer som sedan blev Kavat. 

Ragnar föddes år 1911 och växte upp i Kumla som ligger ca två mil söder om Örebro. Han började arbeta för C.A. Jonssons Skofabrik år 1926. Han var 15 år gammal och tjänade 10 kronor och 56 öre i veckan. Efter endast två veckor på fabriken stansade han av sig ena tummen "Men jag blev inte avskräckt för det!" sa Ragnar i en intervju år 1986. Året 1945 beslöt sig Ragnar för att starta eget.

Ragnar tillverkade på den tiden alla möjliga slags skor, både till vuxna och för barn, det mesta för andra varumärken. Men alltid med känsla för kvalitet. "Ingen jävla skit", sa Ragnar.

Det var först på 1970-talet när sonen Bengt Karlsson tagit över som man bestämde sig för att börja tillverka skor under det egna märket Kavat. När andra skotillverkare lade ner i Sverige satsade Bengt på modern teknik och utvecklade en unik process och tillsammans med hustrun Birgitta lades grunden till ett design och formspråk som lever kvar än idag.

Ordet Kavat betyder morsk och modig, egenskaper som genom åren alltid genomsyrat företaget. Vi  vågar utmana slit- och slängmentaliteten och kör på efter de värderingar som Ragnar en gång startade verksamheten. Kvalitet lönar sig och blir billigast i längden.  

Kavat driver en egen fabrik i Bosnien. Genom att vi själva äger fabriken så har dom full kontroll över alla delar i produktionsledet och de komponenter som används i tillverkningen. Fabriken är ISO certifierad 9001 och 14001 och fyller de krav som krävs för att få tillverka skor märkta med EU Eco Label, Europas officiella miljömärkning. 

Idag tillverkar Kavat både skor för vuxna och barn. Kavat tillvekar faktiskt några modeller i Kumla, Örebro. Fantastiskt tycker vi!Stäng